Bodegas Jorge Ordoñez - Triton 2015 - Toro
The 2015 Triton Tinta De Toro is a stunning wine from this relatively modest appellation and vineyard owned by Jorge Ordoñez and his partners. The wine, 100% Tinto de Toro, spent eight months sur lie in Burgundy and Bordeaux barrels. It is a killer example of Toro, which produces relatively full-throttle, intense wines from ungrafted vines. This beauty, inky purple in color, offers up notes of graphite, forest floor, blackberry and cassis in a full-bodied, pedal-to-the-metal, long, rich and concentrated style. At $20.00 it is a remarkable value and probably capable of lasting up to a decade, although there is no reason to defer your gratification.
31.08.2016 Robert Parker 94/100
(fermented in stainless steel tanks, with malolactic fermentation and eight months of aging in used French oak barriques) Dark purple. Smoke-accented aromas of ripe dark berries, licorice, pungent flowers and cracked pepper slowly develop a hint of mocha. Smooth and seamless in texture, offering bitter cherry and cassis flavors that show very good depth and building spiciness. Closes very long and sappy; velvety tannins come in late to add shape and gentle grip.
May 2017 Josh Reynolds 91/100 for Vinous (A.Galloni)
robe violet foncé presque noire, nez sur les fruits noirs macérés dans de l'eau de vie, épices, cannelle e.a., ... en bouche l'alcool est très présent, alors que je sers le vin très frais - je n'ose imaginer ce que cela donne à 18° ! - l'attaque est massive et dure, une vraie "panzer division" implacable sur des masses de fruit rappelant le Kirsch, fin de bouche sur des tanins manquant de finesse ...
je me suis efforcé d'en boire en 2ème verre pour corroborer ma 1ère impression, je vous avoue que j'ai eu de la peine à l'avaler ... en me sacrifiant pour LPV je prolonge le supplice 2 jours plus tard et en bois un 3ème verre devant l'écran pour ce CR ;-)
je m'interroge, ce vin est dur, presque brutal, sans la moindre grâce ni le moindre effleurement d'élégance, le fruit est celui d'une liqueur et pas celui que l'on cueille, frais et croquant ... aucun plaisir possible à ce stade, je préfère de loin l'eau minérale ou ce petit grenache sans prétentions ouvert ce soir ... et pourtant je ne suis pas un buveur idéologique, j'apprécie autant un Clos Mogador que la finesse d'un Ruchottes de Rousseau pour citer 2 exemples antagoniques.
Je m'étonne tout de même face à ces critiques laudatives
pour moi un vin à éviter à l'avenir